Miruna w cieście piwnym

Miruna, ryba żyjąca w krystalicznie czystych wodach, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Ma bardzo delikatne mięso, dlatego świetnie smakuje z dodatkami, które dodadzą jej nieco charakteru – chociażby z piwną panierką w stylu fish&chips. Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie dania, którym zaskoczycie swoim bliskich, ten przepis będzie dla Was idealny.

Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Miruna w cieście piwnym

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rybę pokrój na małe kawałki. Każdy oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem – można ją również skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną w taki sposób rybę odstaw na kilkanaście minut, aby zamarynowała się w przyprawach.
    2. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Powoli, cały czas mieszając, wlewaj zimne piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Zwróć uwagę, aby konsystencja była puszysta.

    3. Każdy kawałek ryby oprósz delikatnie mąką (cienka warstwa mąki sprawi, że ciasto będzie lepiej przylegać do ryby), a następnie zanurz w cieście. Każdy z kawałków smaż na głębokim i rozgrzanym oleju, do momentu uzyskania złocistego koloru.
    4. Przed podaniem odsącz rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najpyszniej smakują z frytkami lub ziemniaczanymi łódeczkami i Twoim ulubionym sosem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności