Mintaj to ryba, która gości na naszych stołach bardzo często. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, a jednocześnie pyszna. Ponieważ mięso mintaja jest dość chude, warto podawać go razem z warzywami. Z tego powodu przygotowaliśmy przepis, w którym mintajowi towarzyszą pomidory i papryka.
Mintaj w pomidorach
Kategoria: Potrawy z mintajem
Główny składnik: Mintaj
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Drobno posiekaną cebulę podsmaż do zeszklenia.
2. Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną i smaż ok. 8-10 minut. Dodaj szklankę bulionu oraz puszkę pomidorów. Całość duś pod przykryciem 5-8 minut.
3. W międzyczasie opłucz, osusz i dopraw rybę solą, pieprzem i papryką mieloną, a następnie dodaj ją do duszącego się sosu.
4. Na każdy kawałek ryby dodaj łyżeczkę masła i duś 10-15 minut.