Szpinak i łosoś to jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Wspólnie spotykają się na wrapach, naleśnikach i kanapkach, ale również… na talerzu z makaronem. Unikalnego smaku dodaje całości delikatny sos cytrynowo-śmietanowy, który doskonale spaja ze sobą pozostałe składniki.
Makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie cytrynowo-śmietanowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło wraz z oliwą i dodaj drobno pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebulka się zeszkli, zmniejsz ogień i dodaj szpinak. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut.
2. . Następnie dodaj skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz rozdrobnionego łososia. Duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje dodaj nieco wody.
3. Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj do sosu i wymieszaj.
4. Makaron podaj udekorowany listami ulubionych ziół, kawałkiem cytryny. Przed podaniem dodatkowo popierz.