Chyba nie ma nikogo, kto nie próbowałby pysznych, chrupiących bruschett. Te pyszne włoskie przekąski zostały przez nas odrobinę zmodyfikowane. Zamiast pieczywa używamy… łososia. Gwarantujemy, że są równie pyszne!
Łososiowe bruschetty
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Posmaruj łososia oregano, solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej jedną łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, połóż na niej łososia skórą do góry i smaż do głębokiego złocistego koloru, około 6 minut. Odwróć i smaż kolejne 6 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy. Gotowe kawałki ryby przełóż na talerz.
3. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy na patelnię, następnie wymieszaj z czosnkiem i szalotką. Gotuj do momentu, w którym czosnek zacznie pachnieć, ok. 1 minuty. Dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, często mieszając, aż pomidory zaczną pękać. Zdejmij z ognia i wyciśnij sok z cytryny.
4. Podawaj łososia z mieszanką pomidorów na wierzchu. Każdą porcję udekoruj bazylią i parmezanem, a następnie skropl octem balsamicznym.