Wytrawność to drugie imię tego dania. Znany (i lubiany) łosoś wędzony na gorąco pierwszy raz pojawia się w towarzystwie wina i gruszek. Gwarantujemy, że takie połączenie pozytywnie zaskoczy nawet największych kuchennych eksperymentatorów.
Łosoś zapiekany z gruszką i serem pleśniowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Łososia podziel na 3 porcje. Oprósz solą, pieprzem i posmaruj na wierzchu jogurtem.
2. Na małym ogniu podgrzej wino. Dodaj do niego obrane gruszki i syrop waniliowy. Trzymaj w rondelku do czasu aż gruszki będą miękkie. Następnie ostudź i pokrój owoce w plastry. Połóż je na łososiu.
3. Ser pleśniowy pokrój w plasterki i ułóż na gruszce.
4. Całość piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.