Łosoś zapiekany z gruszką i serem pleśniowym
Opis przepisu
Wytrawność to drugie imię tego dania. Znany (i lubiany) łosoś wędzony na gorąco pierwszy raz pojawia się w towarzystwie wina i gruszek. Gwarantujemy, że takie połączenie pozytywnie zaskoczy nawet największych kuchennych eksperymentatorów.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
600 g łososia wędzonego na gorąco
2 sztuki gruszki
100 g sera pleśniowego blue
1 łyżka jogurtu naturalnego
600 ml białego wina (wytrawne)
50 ml syropu waniliowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Łososia podziel na 3 porcje. Oprósz solą, pieprzem i posmaruj na wierzchu jogurtem.
2. Na małym ogniu podgrzej wino. Dodaj do niego obrane gruszki i syrop waniliowy. Trzymaj w rondelku do czasu aż gruszki będą miękkie. Następnie ostudź i pokrój owoce w plastry. Połóż je na łososiu.
3. Ser pleśniowy pokrój w plasterki i ułóż na gruszce.
4. Całość piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Zostaw recenzję