Łosoś z morelami

Lato powoli zmierza ku końcowi, dlatego zadbaj o to, aby zatrzymać je na talerzu. Z wielką chęcią Ci w tym pomożemy, a w zasadzie właśnie to robimy. Proponujemy niekonwencjonalne, ale jakże pyszne, połączenie łososia wędzonego na gorąco z morelami.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Łosoś z morelami

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Zagotuj wodę w czajniku. Sparz umytą pomarańczę wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok przelej do małego garnka. Wrzuć do niego startą skórkę i wszystkie przyprawy (cukier, imbir, chilli i anyż). Po doprowadzeniu sosu do wrzenia dodaj do niego masło, uprzednio pokrojone w kostkę. Utrzymuj sos na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Łososia pokrój na 3 kawałki – każdy z nich posyp szczyptą pieprzu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej owocowo-cytrusowy smak, możesz użyć pieprzu cytrynowego. Z przekrojonych na pół morel usuń pestki.
    3. Grillową patelnię posmaruj małą ilością oleju i połóż na niej rybę oraz morele. Smaż na średnim ogniu. Po upływie ok. 10 minut odwróć łososia i morele na drugą stronę. Smaż kolejne 5 minut.
    4. Gotowego łososia i morele przełóż na talerz. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Danie idealnie komponuje się z ryżem.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności