Sezon na dynie jest już w rozkwicie. Z tej okazji proponujemy spróbować zdrowego dania do złudzenia przypominającego hiszpańską paelle. Jedyne co je różni, to naczynie w którym są przygotowane. Nie każdy bowiem posiada w swojej kuchni specjalną, metalową patelnię. Naczynie żaroodporne jest jej doskonałym zamiennikiem.
Łosoś z dynią pieczone na ryżu
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. W posolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ugotuj ryż. Po odcedzeniu wyłóż nim dno naczynia żaroodpornego. Pamiętaj, aby naczynie posmarować oliwą.
2. Kawałki dyni oraz groszek przepłucz letnią wodą. Jeśli używasz warzyw mrożonych poczekaj z dalszym przygotowaniem dania do czasu ich rozmrożenia
3. Łososia podziel na 4 kawałki. Każdy kawałek przypraw solą i pieprzem. Sos sojowy oraz oliwę wymieszaj w małym naczyniu, a następnie polej nimi rybę. Na sam koniec dopraw pozostałymi przyprawami (papryka, kurkuma, oregano, chilli). Łososia ułóż na ryżu.
4. Dynię i groszek wyłóż na ryż. Dopraw solą i pieprzem.
5. Całość udekoruj plastrami cytryny, a następnie polej pozostałą oliwą. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.