O ile łosoś jest rybą bardzo dobrze znaną na całym świecie, o tyle w takiej odsłonie próbowało go niewielu. Pikantne przyprawy, kwaśna limonka i słodki kokos zagwarantują Wam kulinarną podróż prosto na Jamajkę. Dlaczego akurat tam? Bo to właśnie smaki z tej wyspy były inspiracją dla powstania tego przepisu.
Łosoś w sosie śmietanowo-kokosowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i ułóż w nim łososia. Każdy z kawałków posmaruj majonezem i posyp przyprawą jamajską.
2. Piecz ok. 20 minut – do czasu, gdy łosoś będzie się kruszyć pod naciskiem widelca. W międzyczasie przygotuj sos.
3. W małym garnku podgrzej śmietanę, krem kokosowy, skórkę i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
4. Każdy z filetów polej sosem i posyp wiórkami.