Łosoś w sosie śmietanowo-kokosowym
Opis przepisu
O ile łosoś jest rybą bardzo dobrze znaną na całym świecie, o tyle w takiej odsłonie próbowało go niewielu. Pikantne przyprawy, kwaśna limonka i słodki kokos zagwarantują Wam kulinarną podróż prosto na Jamajkę. Dlaczego akurat tam? Bo to właśnie smaki z tej wyspy były inspiracją dla powstania tego przepisu.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Łosoś wędzony na gorąco SuperFish
3 łyżki majonezu
4 łyżeczki jamajskiej przyprawy do kurczaka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki kremu kokosowego
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1/4 szklanki soku z limonki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą i ułóż w nim łososia. Każdy z kawałków posmaruj majonezem i posyp przyprawą jamajską.
2. Piecz ok. 20 minut – do czasu, gdy łosoś będzie się kruszyć pod naciskiem widelca. W międzyczasie przygotuj sos.
3. W małym garnku podgrzej śmietanę, krem kokosowy, skórkę i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
4. Każdy z filetów polej sosem i posyp wiórkami.
Zostaw recenzję