Opis przepisu

Oto nie lada gratka dla fanów kuchni azjatyckiej, czyli łosoś w kokosowym curry. Gwarantujemy, że takiej równowagi smaków nie zaznaliście jeszcze nigdy.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 filety z łososia
1 łyżka oleju roślinnego
1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżka pasty z czerwonego curry
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki świeżego imbiru
1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g)
1 łyżka sosu Sriracha
1 łyżka sosu rybnego
Ugotowany ryż, do podania
ćwiartki limonkowe, do serwowania
Świeżo posiekana kolendra do podania
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Dopraw łososia solą i pieprzem. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Połóż łososia skórą do dołu i smaż na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i połóż na talerzu.
2. Na średnim ogniu zeszklij szalotkę. Dodaj pastę curry, czosnek i imbir i gotuj, aż pasta przyciemni się i zacznie pachnieć. Zmniejsz ogień i powoli wlej mleko kokosowe, następnie dodaj sos sriracha i sos rybny i zagotuj. Włóż łososia na patelnię i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, w zależności od grubości łososia.
3. Przełóż rybę na talerz i polej sosem. Podawaj z ryżem, limonkami i posyp kolendrą.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności