To prosty, ale za to niezwykle smaczny przepis na soczystego łososia w towarzystwie słodkiej glazury. Jest to idealna propozycja na kolację ze znajomymi, którzy wyjdą do domu z zapisanym przepisem!
Łosoś w glazurze miodowo-czosnkowej
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Przygotuj filety z łososia, osusz je i przypraw.
2. Podgrzej masło i olej, dodaj czosnek, wodę, sos sojowy, sos sriracha, miód oraz sok z cytryny.
3. Gdy już się nagrzeją, połóż na patelnię filety z łososia (skórą do dołu), i smaż przez 3 minuty po każdej stronie.
4. Gdy łosoś się smaży, użyj łyżki do polania glazury.
5. Smaż przez 5-6 minut, aż łosoś będzie się kleił, nie przestrasz się jego koloru (będzie wyglądać na lekko zwęglony – to kolor glazury), i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.