Okazuje się, że idealny finger food istnieje. A w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie melonowi towarzyszy szynka prosciutto, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ją na pysznego łososia wędzonego na zimno – chociażby w dymie klonowym.
Łódeczki łososiowo-melonowe
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Melona przetnij na pół, a następnie pokrój w dość szerokie plastry. Każdy z plastrów przetnij w pół w taki sposób, żeby powstały dwa kawałki o kształcie łódeczek. Z każdej łódeczki usuń pestki i błonkę – nie wyrzucaj! Łódeczki ułóż na talerzu.
2. Pestki melona oraz błonkę przełóż do sitka o drobnych oczkach i przy użyciu łyżki wyciśnij sok do miseczki.
3. Na każdej z łódeczek połóż plasterek łososia. Skropl sokiem z melona oraz odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem dla smaku.