To chyba jedno z najlepszych tradycyjnie amerykańskich śniadań. Pyszne połączenie rozpływającego się jajka w koszulce, z wyrazistym łososiem wędzonym i pieczywem to potrawa dla której warto wstawać z łóżka! A oto niezawodny przepis na ten smakołyk.
Kultowe jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Zacznij od zrobienia tzw. Sosu Holenderskiego. Do małego naczynia wlej sok z cytryny i 2 łyżeczki octu winnego, dodaj trzy żółtka i roztrzep, aż powstała masa będzie jednolita i delikatna.
2. Zagotuj wodę w niedużym garnku i umieść nad nim naczynie z masą z pierwszego punktu (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Mieszaj tak gotującą się masę aż zgęstnieje. Następnie dodawaj do niej pokrojone masło - kostka po kostce - ciągle mieszając! Gdy już dodasz ostatnia kosteczkę masła i całość znowu będzie jednolita, zdejmij naczynie znad gotującej się wody i pomieszaj jeszcze chwilę "na zimno". Tak powstały sos możesz jeszcze doprawić.
3.
Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu winnego i zmniejsz ogień, aby woda leciutko bulgotała. Zamieszaj ją dobrze aby na środku garnka powstał delikatny wir i wpuszczaj do niego jajko po jajku (uwaga: rozbite, bez skorupki!). Gotuj każde ok. 4 minut i wyciągnij łyżką do odcedzania.
Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu winnego i zmniejsz ogień, aby woda leciutko bulgotała. Zamieszaj ją dobrze aby na środku garnka powstał delikatny wir i wpuszczaj do niego jajko po jajku (uwaga: rozbite, bez skorupki!). Gotuj każde ok. 4 minut i wyciągnij łyżką do odcedzania.
4. Przekrój bułki na pół i lekko je przypiecz - np. w tosterze, piekarniku lub na patelni. Posmaruj je niewielką ilością masła od wewnętrznej strony i ułóż na każdej połówce 1/4 łososia. Następnie ułóż na każdej z nich po jajku, polej Sosem Holenderskim i udekoruj szczypiorkiem. Gotowe!