Bardzo szybka przekąska, którą możemy przygotować z ulubionymi dodatkami.
Kulki ryżowe z niespodzianką
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć, aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę. Następnie odlać wodę i zalać jeszcze raz. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. W tym czasie nie wolno do niego zaglądać. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku).
2. Na arkuszu folii do żywności układamy nieduży kawałek łososia wędzonego w plastrach, następnie układamy ryż na nim i małą truskawkę. Zawijamy folię formułując kule. Posypujemy jadalnymi kwiatami.