Koreczki obfitości
Opis przepisu
Lubię, kiedy przekąski są nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Nic tak nie daje gwarancji dobrej jakości potrawy jak to, że przygotowaliśmy ją z dobrych składników, sami w domu.
Najlepsze przepisy to te, które powstają od serca.
Coś szybkiego, coś łatwego i smacznego a na dodatek – kolorowego.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Kawałek wędzonego łososia atlantyckiego SuperFish
Kilka truskawek
Kawałek sera pleśniowego (niebieski ser)
1/4 dojrzałego mango
Kilka pomidorów suszonych w zalewie
1 garść świeżego szpinaku
Łyżka konfitury z żurawiny
Wykałaczki
(opcjonalnie) sos balsamiczny
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Liście szpinaku opłukać i poobcinać końcówki łodyg. Z truskawek usunąć szypułki, umyć i pokroić je na plasterki. Ser pleśniowy pokroić (lub pourywać, w zależności od kruchości sera) na drobniejsze części. Mango pokroić w kostkę (można użyć gotowych, mrożonych kostek mango lub z zalewy). Pomidory suszone z zalewy poprzekrawać na pół. Łososia SuperFish pokroić na mniejsze plasterki.
2. Brać po kolei po 1 liściu szpinaku, nakładać na niego (zaraz przy brzegu połówki liścia) kawałek mango, na to kolejno plasterek truskawki, łososia, pomidora suszonego, sera pleśniowego. Na wierzch nakładamy odrobinę konfitury z żurawiny. Delikatnie zawijamy wolną połówką liścia szpinaku i przebijamy wykałaczką. Takie koreczki serwujemy same lub opcjonalnie np. z sosem balsamicznym do namaczania. Aromatyczna przekąska gotowa.
Zostaw recenzję