Kolorowe śniadanie
Opis przepisu
Jeśli macie już dosyć tradycyjnych kanapek czy owsianek na śniadanie, koniecznie spróbujcie naszego bowla z łososiem. To proste w przygotowaniu danie jest nie tylko przyjemne dla oka, ale również niezwykle pożywne. Dostarczy wam energii na cały poranek.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 1 osoby
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Świeży szpinak 300g
Łosoś wędzony na zimno (opakowanie)
Jajko 2 sztuki
Kiełki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/6 cebuli, posiekana
Sok z ćwiartki cytryny lub limonki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia lub wysusz go za pomocą ręcznika papierowego.
2. Wlej na patelnię ok. 1 łyżkę oliwy. Gdy oliwa się rozgrzeje, wrzuć na nią cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodaj na patelnię czosnek – smaż ok 1 minuty, pilnując, aby czosnek się nie przypalił. Wrzuć na patelnię szpinak i smaż do momentu aż liście zwiędną, a woda niemal całkowicie wyparuje. Gotowy szpinak przełóż do miski.
3. Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i usmaż dwa jajka sadzone. W międzyczasie przygotuj awokado – przekrój je na pół i usuń pestkę. Połówkę warzywa pokrój wszerz w plasterki. Pokrojone awokado ułóż w tej samej misce co szpinak. Do miski dołóż jajka sadzone.
4. Na sam koniec przygotuj łososia. Poszarp kawałki ryby i zwiń w małe ruloniki. Jeśli wolisz, może je po prostu wrzucić do miseczki bez zwijania.
5. Całość dania dopraw solą oraz pieprzem. Łososia dodatkowo skropl sokiem z cytryny lub limonki, a na sam wierzch wyłóż kiełki.
Zostaw recenzję