Nadzienie tej wytrawnej tarty jest super łatwe do przygotowania, dlatego nie może jej zabraknąć na wiosennym stole. Jednak trzeba liczyć się z tym, że zniknie dużo szybciej niż się ją przyrządza.
Kisz z wędzonym łososiem i młodymi warzywami
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. 1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, jajo i sól. Szybko zagnieć kruche ciasto, dodając po odrobinie wody. Kruchym ciastem wyłóż formę do tarty, schowaj do lodówki na 45-60 minut.
2. 2. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotuj farsz. Ziemniaki podgotuj ok. 6 minut, ostudź. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
3. 3. Piekarnik rozgrzej do 200°C Ciasto nakłuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia, a na nim obciążenie. Mogą to być specjalne kulki lub np. sucha fasola. Piecz przez 10 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.
4. 4. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na maśle, następnie rozłóż na spodzie ciasta. Na cebuli ułóż na przemian ziemniaki, szparagi i łososia. Wymieszaj jaja ze śmietaną i mlekiem. Dodaj koperek i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Mieszanką zalej przygotowany kisz. Piecz w 180°C przez 30 -35 minut. Odstaw na 10 minut, gdy lekko przestygnie możesz podawać. Smacznego 😊