Kisz z wędzonym łososiem i młodymi warzywami
Opis przepisu
Nadzienie tej wytrawnej tarty jest super łatwe do przygotowania, dlatego nie może jej zabraknąć na wiosennym stole. Jednak trzeba liczyć się z tym, że zniknie dużo szybciej niż się ją przyrządza.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Kruche ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
¼ łyżeczki soli
1-2 łyżeczki lodowatej wody
Farsz
1 młoda cebula
4-6 młodych ziemniaków
6-8 zielonych szparagów
150 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym Super Fish
2 jaja
125 g śmietany 18%
4 łyżki mleka
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
2 łyżeczki musztardy miodowej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. 1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, jajo i sól. Szybko zagnieć kruche ciasto, dodając po odrobinie wody. Kruchym ciastem wyłóż formę do tarty, schowaj do lodówki na 45-60 minut.
2. 2. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotuj farsz. Ziemniaki podgotuj ok. 6 minut, ostudź. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
3. 3. Piekarnik rozgrzej do 200°C Ciasto nakłuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia, a na nim obciążenie. Mogą to być specjalne kulki lub np. sucha fasola. Piecz przez 10 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.
4. 4. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na maśle, następnie rozłóż na spodzie ciasta. Na cebuli ułóż na przemian ziemniaki, szparagi i łososia. Wymieszaj jaja ze śmietaną i mlekiem. Dodaj koperek i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Mieszanką zalej przygotowany kisz. Piecz w 180°C przez 30 -35 minut. Odstaw na 10 minut, gdy lekko przestygnie możesz podawać. Smacznego 😊
Zostaw recenzję