Eksplozja wiosny na talerzu. Kremowe kaszotto z sezonowymi warzywami i przepysznym łososiem.
Kaszotto z botwiną, zielonymi szparagami, pieczonym kalafiorem i łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chilli w plasterki. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów oraz dzielimy je na pół. Twardszą część kroimy w talarki o grubości 1cm, a część z kwiatem zostawiamy na później.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy po kolei cebulę, chilli i czosnek.
3. Wrzucamy surową kaszę, całość mieszamy i smażymy do momentu, aż kasza się zeszkli.
4. Dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę i łodygi. Mieszamy.
5. Zalewamy czerwonym wytrawnym winem, dodajemy świeży rozmaryn, mieszamy i czekamy, aż wino odparuje.
6. Dolewamy cały bulion warzywny i gotujemy ok 15 minut, aż kasza wchłonie cały bulion, a botwinka się ugotuje. (Gdyby kasza była twarda, dodajemy jeszcze bulionu lub wody) 3 minuty przed końcem dodajemy posiekane liście botwinki oraz talarki ze szparagów.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C z termoobiegiem. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, doprawiamy olejem oraz solą i pieczemy w piekarniku 20 minut, aż się zarumieni.
8. Do kaszotta dodajemy solidną łyżkę masła, starty parmezan. Doprawiamy octem jabłkowym, solą, pieprzem i mieszamy. Przykrywamy patelnie, aby całość się związała.
9. W międzyczasie na suchej patelni "prażymy" górną część szparagów.
10. Na talerz wykładamy Kaszotto, prażone szparagi i pieczonego kalafiora. W środek wkładamy wędzonego łososia. Dekorujemy młodymi listkami rukoli i botwinki, startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.