Śledzie w curry to tradycja na duński świąteczny obiad. Śledź podaje się z krążkami cebuli, gałązkami kopru i jajkiem na pół ugotowanym na twardo – najlepiej zimnym sznapsem. Naszym zdaniem, ta propozycja jest tak pyszna, że śmiało możecie ją przygotować poza sezonem świątecznym.
Karrysild – śledziowa sałatka curry z Danii
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Upraż przyprawy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
2. Dodaj je do pozostałych składników zalewy, zagotuj a potem gotuj przez 15 min na małym ogniu.
3. Wystudź zalewę.
4. Zalej pokrojone śledzie i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 dni, najlepiej na tydzień. Śledzie powinny zostać w całości przykryte zalewą.