Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać śledzie. W sosie curry, z koperkiem, z musztardą, korzenne… Jedne z najbardziej znanych to inlagd sill, czyli śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką. Przygotujcie je zgodnie z naszym przepisem, a zachwycicie się ich smakiem.
Inlagd sill – śledź marynowany w słodkiej zalewie
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Składniki włóż do rondelka i zagotuj.
2. Zestaw z ognia i całkowicie ostudź.
3. Wymoczone śledzie pokrój na małe kawałki (3-4 cm) i przełóż do słoika.
4. Zalej marynatą razem z cebulą, marchewką oraz przyprawami.
5. Przechowywać w lodówce maksymalnie miesiąc.