Inlagd sill – śledź marynowany w słodkiej zalewie
Opis przepisu
Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać śledzie. W sosie curry, z koperkiem, z musztardą, korzenne… Jedne z najbardziej znanych to inlagd sill, czyli śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką. Przygotujcie je zgodnie z naszym przepisem, a zachwycicie się ich smakiem.
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
4 filety śledziowe matjas
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
10 ziaren ziela angielskiego, lekko pokruszonych
3 liście laurowe
150 ml octu
100 g cukru
1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w plastry
3/4 szklanki wody
5 ziaren pieprzu, lekko pokruszonych
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Składniki włóż do rondelka i zagotuj.
2. Zestaw z ognia i całkowicie ostudź.
3. Wymoczone śledzie pokrój na małe kawałki (3-4 cm) i przełóż do słoika.
4. Zalej marynatą razem z cebulą, marchewką oraz przyprawami.
5. Przechowywać w lodówce maksymalnie miesiąc.
Zostaw recenzję