Chcesz zachwycić swoich gości czymś lekkim i orzeźwiającym? A może przygotować odpowiedni dodatek do wieczoru przed telewizorem? Ta sałatka spisze się idealnie w każdej sytuacji!
Imprezowa sałatka ze śledziem i jabłkiem
Kategoria: Karnawałowe przekąski
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Po obraniu i pokrojeniu jabłek wymieszaj je dobrze z sokiem z cytryny - dzięki temu zachowają swój kolor!
2. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie zagotować ich za mocno! Następnie wypłucz je w zimnej wodzie, aby szybko ostygły.
3. Pokrój ugotowane ziemniaki w plastry o grubości ok. pół centymetra.
4. Zmieszaj ze sobą śmietankę i chrzan a następnie dodaj do nich łyżkę marynaty ze słoika ze śledziami. Wymieszaj jeszcze raz i dopraw sola i pieprzem.
5. Pokrój filety ze śledzia w paski o grubości ok. 3 cm.
6. W dużym naczyniu wymieszaj jabłka, ziemniaki, cebulę, śledzia i koper. Zalej dressingiem z śmietanki, chrzanu i marynaty. Dobrze wymieszaj. Jeśli stwierdzisz, że sałatkę należy jeszcze doprawić - dodaj soli i pieprzu. Gotowe!