Imprezowa sałatka ze śledziem i jabłkiem
Opis przepisu
Chcesz zachwycić swoich gości czymś lekkim i orzeźwiającym? A może przygotować odpowiedni dodatek do wieczoru przed telewizorem? Ta sałatka spisze się idealnie w każdej sytuacji!
Kategoria: Karnawałowe przekąski
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
350 g ziemniaków (obranych)
2 łyżeczki tartego chrzanu
3 łyżki śmietany 36%
1 słoik filetów ze śledzia z krojoną cebulką SuperFish
2 duże, twarde, zielone jabłka (obrane i pokrojone w małe plastry)
1 duża czerwona cebula (pokrojona w plastry)
2 łyżki drobno posiekanego kopru
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Po obraniu i pokrojeniu jabłek wymieszaj je dobrze z sokiem z cytryny - dzięki temu zachowają swój kolor!
2. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie zagotować ich za mocno! Następnie wypłucz je w zimnej wodzie, aby szybko ostygły.
3. Pokrój ugotowane ziemniaki w plastry o grubości ok. pół centymetra.
4. Zmieszaj ze sobą śmietankę i chrzan a następnie dodaj do nich łyżkę marynaty ze słoika ze śledziami. Wymieszaj jeszcze raz i dopraw sola i pieprzem.
5. Pokrój filety ze śledzia w paski o grubości ok. 3 cm.
6. W dużym naczyniu wymieszaj jabłka, ziemniaki, cebulę, śledzia i koper. Zalej dressingiem z śmietanki, chrzanu i marynaty. Dobrze wymieszaj. Jeśli stwierdzisz, że sałatkę należy jeszcze doprawić - dodaj soli i pieprzu. Gotowe!
Zostaw recenzję