Krąży legenda, że dorsz serwowany z brukselką jest jednym ze specjałów kuchni rosyjskiej. Jednak bez względu na to, skąd pochodzi to danie trzeba przyznać – jest prawdziwym rarytasem. Przyprawienie całości sosem sojowym oraz imbirem dodaje potrawie orientalnego charakteru.
Imbirowy dorsz z brukselką
Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Średni
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Każdy z filetów posmaruj sokiem z cytryny, posyp mielonym imbirem oraz solą i pieprzem.
2. Ułóż rybę na ruszcie lub patelni, posmarowanej olejem. Grilluj/smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 6-8 minut – do momentu, w którym ryba zacznie łatwo kruszyć się pod naciskiem widelca.
3. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć brukselki i płatki papryki. Posól. Gotuj pod przykryciem do momentu zmiękczenia brukselek – ok. 7 minut. W międzyczasie, na małej patelni posmarowanej olejem, podsmaż na złoty kolor czosnek.
4. Usmażonego dorsza skropl olejem sezamowym i sosem sojowym oraz posyp podsmażonym czosnkiem. Podawaj z brukselką.