Bez paelli wiele osób nie wyobraża sobie kuchni hiszpańskiej. Nic dziwnego – to tradycyjne danie to przysłowiowa kulinarna wizytówka krajów iberyjskich. Paella przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom ostrzejszych i wyrazistych smaków, którzy lubią sycące potrawy.
Hiszpańska paella z wędzonym łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia hiszpańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Cebulę, czosnek oraz paprykę pokrój w kostkę, marchewkę – w słupki. Podsmaż razem na rozgrzanej, dużej patelni przez około 3 minuty.
2. W międzyczasie przygotuj łososia – pokrój rybę w dużą kostkę, następnie skrop oliwą i dodaj posiekaną kolendrę oraz wędzoną paprykę. Oprósz do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
3. W międzyczasie przygotuj łososia – pokrój rybę w dużą kostkę, następnie skrop oliwą i dodaj posiekaną kolendrę oraz wędzoną paprykę. Oprósz do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
4. Ostrożnie zdejmij wieko z patelni. Na wierzchu dania ułóż kawałki łososia np. w spirale, następnie zamknij pokrywę i gotuj danie przez następne 10 minut. Jeśli na patelni zostało zbyt mało płynu – możesz dolać dodatkowo ¼ szklanki wody. W tym momencie możesz też dodać inne owoce morza - zgodnie ze swoimi preferencjami.
5. Danie udekoruj posiekaną kolendrą.