Grillowany łosoś na fasoli
Opis przepisu
Myślimy, że to danie śmiało może być pretendentem do wczesnojesiennego comfort foodu. Jest rozgrzewające, niezwykle smaczne, a w dodatku zdrowe. Polecamy je absolutnie wszystkim!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
filet z łososia – 4 kawałki po ok. 120 g
100 g białej fasoli
100 g wędzonego boczku
3-4 liście jarmużu
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy do smaku
sos koperkowy
olej
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Zanim rozpoczniesz gotowanie, namocz fasole w wodzie przez kilka godzin, a następnie posól ją, ugotuj do miękkości i odcedź.
2. Boczek pokrój w plasterki i usmaż na patelni na złoty kolor. Do boczku dodaj posiekane liście jarmużu, ugotowaną fasolę. Całość dopraw pieprzem ziołowym, sosem sojowym i chwilę podduś.
3. Łososia dopraw solą, pieprzem i natłuść odrobiną oleju z obu stron, a następnie usmaż na patelni. Na talerze wyłóż gorąca fasolę, zgrillowanego łososia, a całość polej sosem koperkowym.
Zostaw recenzję