Rybno-warzywne połączenia nigdy nie wychodzą z mody. Tym lepiej, jeśli składniki są sezonowe. Jeśli jednak nie jesteś fanem szparagów (lub po prostu nie będą one dostępne), śmiało możesz zamienić je np. kalafiorem czy pieczonymi ziemniakami.
Filety z sandacza w towarzystwie szparagów i buraczków
Kategoria: Potrawy z sandaczem
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Trudny
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Obierz buraki i pokrój je w kostkę. Następnie dopraw solą i octem. Gotuj przez ok 40 minut.
2. Kilka kawałków (zależy od intensywności smaku jaką chcesz uzyskać) zmiksuj ze śmietaną, solą, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
3. Ugotuj szparagi – wstaw je do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę cukru i soli. Gotuj ok. 8-10 minut lub 3-4 minuty od zagotowania wody. Uważaj – szparagi łatwo przegotować!
4. Filety sandacza dopraw solą i smaż na patelni od strony skóry do momentu, w którym będzie szklista. Następnie przełóż filety na drugą stronę i smaż, do uzyskania lekko złotego koloru.
5. Układanie na talerzu zacznij od sosu. W następnej kolejności połóż szparagi i buraczki, a na sam wierzch rybę.