Faszerowane awokado z jajkiem i wędzonym łososiem
Opis przepisu
Ta potrawa świetnie sprawdzi się w co najmniej kilku sytuacjach. Ze względu na swoją pożywność i bogactwo w składniki odżywcze jest np. świetną propozycją na śniadanie. Z drugiej strony jej efektowane podanie idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości. Warto spróbować!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
4 awokado
100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
8 jajek
sól, pieprz, płatki chilli, świeży koperek do smaku
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
2. Przetnij awokado na połówki i wyjmij pestki. Upewnij się, że w miejscu po pestce zmieści się całe jajko. Jeśli nie – delikatnie je powiększ. Podczas krojenia uważaj na ręce.
3. Następnie ułóż połówki awokado na papierze do pieczenia i w miejscach po pestkach ułóż po plastrze łososia.
4. Rozbij jajka do małego naczynia. Następnie wyciągaj łyżeczką pojedynczo żółtka i umieść je na plastrach łososia w miejscu po pestce. Jeśli zostanie Ci jeszcze trochę miejsca – uzupełnij białkiem z jajek.
5. Posyp wszystko solą i pieprzem i piecz przez 15-20 minut. Na koniec posyp płatkami chilli i koperkiem. Podawaj na ciepło!
Kieszonki na grilla z łososiem
Kieszonki na grilla z łososiem
Zostaw recenzję