Czasami naprawdę niewiele trzeba, żeby zrobić coś niesamowitego. Jedną z potraw, które wpisują się w tę filozofię, jest niezwykle uniwersalne risotto. Oto przepis na jego przepyszną wersję z wędzonym łososiem.
Doskonałe risotto z wędzonym łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie na małym ogniu podsmaż na niej cebulę przez 5 minut.
2. Dodaj ryż i czosnek, a następnie smaż przez kolejne 2 minuty.
3. Dodaj 1/3 bulionu i duś przez 20 minut pod przykrywką, okazjonalnie mieszając.
4. Gdy bulion odparuje dodaj połowę pozostałego bulionu i duś dalej, aż i ta porcja całkowicie odparuje. Tym razem mieszaj nieco częściej!
5. Wlej ostatnią część bulionu i gotuj aż cała mieszanka się zagotuje i będzie kremowa. Następnie zdejmij z ognia.
6. Dodaj pokrojonego łososia, natkę pietruszki i skórkę cytrynową. Możesz także doprawić świeżo zmielonym pieprzem i dodać nieco serka mascarpone. Po dodaniu tych składników odstaw całość na 5 minut, a następnie dodaj sok z cytryny.
7. Przed podaniem udekoruj rukolą i - jeśli trochę Ci zostanie - dodatkową porcją wędzonego łososia. Gotowe!