Dorsza zapiekany z cytryną i czosnkiem

To najłatwiejszy przepis na pieczonego dorsza jaki znajdziecie! Nie dość, że czas pieczenia to zaledwie 15 minut, to ryba wychodzi idealnie chrupiąca i aromatyczna.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 5 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Dorsza zapiekany z cytryną i czosnkiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W płytkiej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i roztopione masło (nie dodawaj jeszcze czosnku). Odłóż na bok. W drugiej płytkiej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sól i pieprz. Ustaw obok sosu cytrynowego.
    2. Osusz rybę. Zanurz ją w sosie cytrynowym, a następnie w mące. Strząsnąć nadmiar mąki. Sos cytrynowy zachowaj na później.
    3. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na żeliwnej patelni (lub patelni przeznaczonej do piekarnika) na średnim ogniu (obserwuj olej, aby upewnić się, że się mieni, ale nie dymi). Dodaj rybę i obsmaż z każdej strony, aby nadać jej trochę koloru, ale nie gotuj do końca (około 2 minuty z każdej strony). Zdejmij patelnię z ognia.
    4. Do pozostałego sosu cytrynowego dodaj zmielony czosnek i wymieszaj. Skrop wszystkie filety rybne. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż ryba będzie łatwo łamać się widelcem (powinno wystarczyć 10 minut, ale zacznij sprawdzać wcześniej). Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności