Przy tworzeniu tego przepisu inspirowaliśmy się wietnamskim daniem Cha Ca La Vong. W Hanoi, rybę przygotowuje się w ten sposób zwykle przy stole, na oczach gości i podaje z różnorodnymi dodatkami.
Dorsz w kurkumie z makaronem i ziołami
Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. W małej misce wymieszaj chili, sos rybny, sok z limonki, cukier, połowę czosnku i ¼ szklanki zimnej wody, aż cukier się rozpuści. Odłóż na bok.
2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
3. Wymieszaj imbir, kurkumę, 2 łyżki oleju i pozostały czosnek w średniej wielkości misce. Dodaj rybę i przewróć ją skórą do dołu. Dopraw solą i pieprzem.
4. Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju na średniej patelni. Dodaj mieszankę rybną i smaż, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj koperek i szalotki, przemieszaj kilka razy, a następnie kontynuuj gotowanie, aż koperek delikatnie zwiędnie.
5. Rozłóż makaron, mieszankę rybną i orzeszki ziemne do miseczek. Posyp cebulką. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem z chilli.