Czekolada i łosoś. Niemożliwe? A jednak! Uważam, że czekolada gorzka, tak jak pierogi, jest produktem, który „przyjmie” wszystko, dlatego można śmiało puścić wodze fantazji i tworzyć coraz to nowsze połączenia smakowe, które mogą zaskoczyć ale… jest to jak najbardziej pozytywne zaskoczenie. Tak powstały czekoladki z łososiem. Połączenie czegoś słodkiego, słonego, pikantnego i jakże niebanalnego.
Czekoladki z łososiem
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Przygotowujemy foremkę do czekoladek (najwygodniej użyć foremki silikonowej do czekoladek lub kostek lodu). Tabliczkę czekolady siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka.
2. Do czekolady dodajemy odrobinę masła. Łososia Atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish siekamy na drobne kawałki. Suszone jagody siekamy na mniejsze części. Wszystko przekładamy do rondelka z czekoladą. Dodajemy przyprawy.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub ostrożnie na małym ogniu). Cały czas mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Rozpuszczoną masę czekoladową przekładamy szybko do foremek na czekoladki. Pozostawiamy do przestygnięcia i schładzamy w lodówce.