Francuskie śniadania są jednymi z najsłynniejszych na całym świecie. Nic dziwnego! Łączą w sobie pożywność, efektowność i niesamowity smak. Jednym z absolutnych klasyków w tej dziedzinie są Croque Madames. W środkowej Francji podaje się je co prawda z wędliną, ale na wybrzeżach króluje właśnie taka wersja – z wędzonym łososiem!
Croque Madames z łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Zacznij od przyrządzenia beszamelu. Rozpuść jedną łyżkę masła w średnim rondlu na średnim ogniu. Dorzuć mąkę i dobrze wymieszaj, gotując przez ok. 30 sekund.
2. Powoli, stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Skończ, gdy mieszanka stanie się jednolita i gęsta. 2 minuty powinny wystarczyć. Zdejmij z ognia i przypraw solą i pieprzem.
3. Pozostałym masłem posmaruj kromki pieczywa z jednej strony. Cztery kromki odłóż na bok, a pozostałe cztery posmaruj z drugiej strony musztardą. Połóż na tej stronie plaster łososia, posyp go koperkiem i ¼ szklanki tartego sera. Przykryj całość odłożonymi wcześniej kromkami pieczywa – masłem do góry!
4. Rozgrzej piekarnik.
5. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i ułóż na nim pojedynczo przygotowane kanapki. Smaż przez ok. 2 minuty i przewróć na drugą stronę. Finalnie obydwie strony powinny przybrać złoto-brązowy kolor.
6. Posmaruj jedną stronę każdej kanapki 2 łyżkami beszamelu i obsyp ¼ szklanki pozostałego sera.
7. Włóż do piekarnika i piecz, aż ser przybierze brązowo-złoty kolor. W tym czasie przygotuj 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem i połóż po jednym na każdej kanapce. Gotowe!