Przepyszne, aromatyczne i kolorowe danie, które będzie idealne w gorące dni.
Chłodnik botwinkowy z jajkiem i kuleczkami z łososia
Kategoria: Zupy
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 210 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Warzywa na bulion myjemy (nie obieramy ze skórki), kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, do przykrycia warzyw. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 3h. Odcedzamy płyn.
2. Botwinkę myjemy, odcinamy buraczki, oddzielamy łodygi od liści, obieramy, kroimy w kostkę. Liście również myjemy i siekamy.
3. Podgrzewamy bulion, wrzucamy buraczki i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Łodyżki siekamy i wrzucamy po 10 minutach. Liście dodajemy 2 min przed końcem gotowania.
4. Gotujemy jajko na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół.
5. Zupę studzimy, dodajemy startego na tarce ogórka, szczypiorek, koperek, maślankę/kefir i śmietanę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i startym czosnkiem.
7. Łososia siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wyrabiamy małe kuleczki.
8. Porządnie schłodzony chłodnik wlewamy do miseczki, podajemy z ugotowanym jajkiem, szczypiorkiem, ogórkiem oraz salsą z łososia.