Chlebek polarny w towarzystwie łososia
Opis przepisu
Chłód potrafi rozgrzać naszą wyobraźnię i przyczynić się do stworzenia czegoś prostego i jednocześnie pysznego. Doskonale wiedzą o tym Szwedzi – twórcy puszystego chleba polarnego tzw. pollarbröd. Z wyglądu przypominają nieco podpłomyki, jednak do ich przygotowania potrzebne są drożdże.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 150 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia norweska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
100 g łososia wędzonego w dymie dębowym
180 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej
120 ml wody
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
50 g gęstej śmietany 18%
5 g miękkiego masła
1.5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól. Dodaj masło i śmietanę. Zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ, gdy ciasto będzie miało jednolitą i elastyczną konsystencję oraz nie będzie się kleić do ręki.
2. Ciasto przełóż do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na ok. 1,5 h.
3. Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy chlebki urosną, zrób palcami niewielkie wgłębienia i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
5. Polecamy podawać je ze śmietankowym serkiem, łososiem wędzonym w dymie dębowym oraz ulubionymi warzywami.
Zostaw recenzję