Burgery z łososia
Opis przepisu
Burgery to jeden z absolutnych hitów ostatnich lat. Idealnie sprawdzają się na grillu czy w domowych warunkach – np. podczas wizyty gości. Jednak nie trzeba koniecznie przygotowywać ich w wersji mięsnej. Zamiast tego można postawić na równie smaczne acz lżejsze rozwiązanie – łososia! Jak to zrobić?
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
500 g filetu z łososia
1 jajko
½ pęczka koperku
sól
biały i czarny pieprz
½ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Drobno posiekaj filet z łososia i wymieszaj w głębokim naczyniu z jajkiem, koperkiem, solą oraz białym i czarnym pieprzem. Dodaj do tego bułkę tartą i mieszaj aż konsystencja będzie zwarta i pozwoli na uformowanie odpowiedniego kształtu.
2. Tak przygotowane burgery możesz usmażyć na oleju, patelni grillowej lub na rozgrzanym ruszcie, przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podawał w bułce z ulubionymi warzywami i sosem koperkowo-jogurtowym!
Zostaw recenzję