Od dzisiaj nie musisz już chodzić do eleganckiej restauracji z owocami morza, aby zjeść pysznego steka z tuńczyka ahi. Wypróbuj nasz prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz idealnie wysmażony stek z tuńczyka.
Ahi steki z tuńczyka
Kategoria: Potrawy z tuńczykiem
Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: 10 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Wysusz steki z tuńczyka i posmaruj z obu stron solą i pieprzem cayenne.
2. Roztop masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i ziarna pieprzu. Smaż przez ok. 5 min., aż ziarna pieprzu zmiękną.
3. Delikatnie umieść przyprawionego tuńczyka na patelni i gotuj do pożądanego stopnia wysmażenia, od 30 sekund do 1 1/2 minuty z każdej strony.
4. Pokrój tuńczyka w plastry o grubości ½ - 1 cm i podawaj z ulubionym sosem.