Choć kojarzy się przede wszystkim z piątkowym, postnym daniem, to nie warto z niej rezygnować także podczas świąt. Ryba na wielkanocnym stole będzie pyszną, lekkostrawną alternatywą dla mięsa. Bez względu na to, czy motywem przewodnim niedzielnego śniadania stanie się typowo polska tradycja kulinarna (koniecznie z lekkim twistem!) czy też inna, warto postawić na smak łososia, dorsza bądź śledzia. Wielkanoc to doskonały czas, aby wypróbować nowe połącznia smakowe, które mogą zostać z nami na dłużej.
Jajka i ryby – połączenie idealne
Jednym ze składników, które obowiązkowo muszą pojawić się na Wielkanocnym stole, są jajka. Występują w rozmaitej formie: gotowane na twardo z majonezem i szczypiorem, na miękko z odrobiną soli bądź faszerowane pastą z aromatycznymi przyprawami. A wprost doskonałym dodatkiem do dań z jajkiem, będzie wędzony łosoś. Nie bez przyczyny ryby tak często pojawiają się jako składnik kremowej pasty jajecznej – to dwa smaki, które doskonale ze sobą korespondują! Możemy więc śmiało użyć cienkich plasterków łososia do przyozdobienia świątecznych potraw, bądź też użyć ich jako wyrazistego elementu dania. Na Wielkanoc polecamy Wam w szczególności przepis na wyjątkowo charakterne, pikantne jajka z wędzonym łososiem, który znajdziecie pod TYM LINKIEM.
Delikatny żurek… z łososiem!
Nie tylko z jajkiem i wędzoną kiełbasą, nie tylko z chlebem i na zakwasie, ale także… z wędzonym łososiem! Ten żurek stanie się prawdziwym wielkanocnym hitem. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom, które uwielbiają smak ryby i poszukują alternatywy dla mięsa. Przygotowanie zupy nie wymaga użycia wywaru mięsnego – zamiast tego możemy posłużyć się bulionem warzywnym lub kremem z białych warzyw – szparagów, pietruszki lub selera. Łososia możemy dodać do żurku pod sam koniec gotowania lub przyrządzić go osobno – ugotować na parze bądź grillować z dodatkiem czosnku. Dobrym wyborem będzie także pokrojenie plastrów ryby w cienkie paski i ułożenie ich na wierzchu zupy – do tego przepisu świetnie sprawdzi się wędzony łosoś Super Fish wędzony na ciepło, bądź na zimno. We wszystkich wariantach będzie smakował równie wybornie.
Przepis na żurek z łososiem znajdziecie TUTAJ.
Sałatki i przystawki
Bez względu na to, czy planujemy podać tradycyjną jarzynową, czy chcemy akurat poeksperymentować ze smakami – ryby świetnie sprawdzą się także w wielkanocnych sałatkach. A ile kucharzy, tyle też pomysłów na smakowite pyszności, dlatego warto łączyć ulubione smaki! Jednym ciekawszych przepisów, który znacznie urozmaici świąteczny stół i podbije serca domowników, może okazać się wyrazista sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i papryką. Dla fanów tradycyjnych smaków polecamy natomiast klasyczną sałatkę śledziową, serwowaną z pikantnym sosem śmietanowo-chrzanowym. Jeśli mowa o przystawkach – nie zapominajmy także o klasycznych koreczkach śledziowych – w oliwie z oliwek, z rodzynkami sułtańskimi bądź po giżycku z cebulką i papryką.