Co kraj, to obyczaj – także ten kulinarny. Kulturę danego miejsca możemy poznawać bowiem nie tylko dzięki podróżom, ale także nowym, zaskakującym smakom. Gotowanie charakterystycznych potraw to także wspaniały sposób na przywołanie ciepłych i miłych wspomnień z wakacji. A skoro mowa o wyjątkowo słonecznej destynacji: w tym artykule zapraszamy Was do wspólnej przebieżki przez niezwykle aromatyczny świat kuchni hiszpańskiej. Ale po kolei.

Podstawy kuchni

Od pikantnych tapas, poprzez sycące la comida aż po lekkie wieczorne la cena – Hiszpanie wprost uwielbiają jeść i należycie celebrować każdy posiłek. Wspólne spotkania z bliskimi, biesiadowanie z lampką dobrego wina, a po wszystkim zasłużona 2-3 godzinna sjesta. Jest to obyczaj skrupulatnie przestrzegany w krajach iberyjskich: między 13:30 a 16:30 większość sklepów jest zamknięta, pracownicy wracają do domów, a uczniowie mają przerwę w zajęciach szkolnych. Jednak sjesta ma także podłoże praktyczne, bowiem pozwala odpocząć od gorącego hiszpańskiego słońca, które szczególnie mocno doskwiera w godzinach popołudniowych.

Ze względu na mocne zróżnicowanie regionalne istnieje wiele różnych przepisów na te same, typowo hiszpańskie dania. Pamiętając o tym można jednak wskazać składniki, które najchętniej wykorzystywane są w kuchni. Są to przede wszystkim: dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, pomidory, bakłażany, cukinie oraz rozmaite owoce morza. Ze względu na bliskość morza i umiłowanie do żeglugi, ryby od zawsze stanowiły ważny składnik diety Hiszpanów. Nie dziwi więc, że występuje pod tak wieloma postaciami: smażona, pieczona, gotowana, a rzadziej w postaci surowej. Ryby dodaje się też do popularnych i znanych na całym świecie dań takich jak…

Paella

To jedno z popularniejszych dań hiszpańskich pochodzące z Walencji. Jest to miasto portowe, które słynie ze swoich wielkich targów rybnych. Nic więc dziwnego, że do stworzenia tradycyjnej paelli wykorzystuje się przede wszystkim świeże owoce morza, takie jak krewetki czy małże. Równie smaczną alternatywą, jest wersja potrawy z rybą: łososiem bądź dorszem. Taka paella przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre i wyraziste smaki, jednak stronią od smaku owoców morza. Przepis na hiszpańską paellę z łososiem znajdziecie TUTAJ

Pisto

Pisto często nazywa się hiszpańską wersją ratatouille. Pochodzi z regionu La Mancha, kojarzącego się z przygodami Don Kichote’a. Na pisto składają się w dużej mierze aromatyczne przyprawy (kolendra, majeranek), warzywa smażone na oliwie (pomidor, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek), oraz dodatku w postaci mięsa bądź ryby. Jeżeli macie ochotę na pisto to obowiązkowo z kromką świeżego chleba i kieliszkiem czerwonego wina. Przepis na Pisto dostępny jest w naszej sekcji PRZEPISY

Tortilla espanola z wędzonym łososiem

Tortilla Espanola

To wyjątkowo popularne tapas, które często serwowane jest jako pożywna przystawka. Nie ma jednak nic wspólnego ze znanymi z kuchni meksykańskiej pszennymi plackami! Hiszpańska wersja tortilli to rodzaj grubego omletu, smażonego z cebulą i ziemniakami – koniecznie na dobrej jakości oliwie z oliwek. Jako dodatku do tego dania używa się twardych serów, szpinaku, chorizo, a także ryb – wędzonego łososia lub dorsza. Przepis na tradycyjną hiszpańską tortillę z łososiem znajdziecie TUTAJ

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności