Jesień trwa już w najlepsze. Słota niejednej osobie dała się we znaki, nie wspominając już o obniżonej odporności. Jednym ze sposobów na lepsze samopoczucie i pozostanie w dobrym zdrowiu są warzywa – najlepiej te sezonowe.
Październikowe zdrowie
Pogoda nas nie rozpieszcza, za to z powodzeniem może to robić natura. W najlepsze trwa już sezon na buraki, botwinę czy szalotkę. W ostatnim czasie dołączyły do nich m.in. kapusta, rzepa czy królowa jesieni – dynia. Sezon rozpoczął się także dla nieco bardziej „egzotycznych” warzyw, takich jak cykoria (w tym także czerwona) czy fenkuł.
Oprócz obfitujących w witaminy warzyw możemy liczyć na mnóstwo gatunków grzybów. Deszcze oraz wilgoć powodują, że w lasach możemy zaobserwować ich zatrzęsienie. Niekwestionowanym królem leśnego runa jest borowik. Podczas popołudniowych spacerów możemy natknąć się także na gołąbki, rydze, maślaki i kurki. Koneserów zapewne ucieszy fakt, że jesień stoi także pod znakiem trufli – białych, czarnych, bagnoli czy zimowych.
W rybnym towarzystwie
Jak połączyć obfite w witaminy warzywa z rybą? Jest na to mnóstwo sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka naszych ulubionych.
Dorsz zapiekany z fenkułem i koprem włoskim
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W skroplonym oliwą naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojone w plastry ziemniaków i główki fenkuła. Skropl oliwą i dopraw według własnego uznania. Piecz przez 20 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru ziemniaczanych talarków. Gdy pierwsza warstwa zapiekanki będzie niemal gotowa, połóż na jej wierzchu dorsza. Dopraw, skropl oliwą oraz posyp koprem. Po około 10 minutach danie powinno być gotowe. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować dressing – posiekaną szalotkę polej octem vinegret i odstaw na kilka minut. Dodaj pomidorki koktajlowe, bazylię i oliwki, a następnie dopraw i dodaj kilka kropel oliwy. Taki dressing idealnie łączy się z zapiekaną rybą.
Wędzony łosoś z pieczoną dynią i brokułem
Obierz dynię i usuń z niej pestki, a następnie pokrój w kostkę. Kawałeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą kostkę posmaruj oliwą (w tym celu możesz użyć pędzelka) i dopraw solą oraz pieprzem. Tak samo postępuj z brokułem, pamiętając by nie kroić go w kostkę, a rozdzielać na niewielkie kępki. Przygotowane w taki sposób warzywa wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj na blaszkę filety łososia wędzonego na gorąco: z koprem, kolorowym pieprzem lub samego i kontynuuj proces pieczenia. Po ok. 5 minutach danie jest gotowe.
Panierowany dorsz w sosie z leśnych grzybów
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj panierkę – w jednej misce wymieszaj jajko z odrobiną soli i pieprzu, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Zamocz filety z dorsza w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanej i polanej oliwą patelni. Usmażona ryba zabarwi się na piękny, złoty kolor. Umyte i posiekane grzyby wrzuć do garnka, w którym wcześniej podsmażyłeś na maśle posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie duś pod przykryciem. Przed podaniem ugnieć ziemniaki na puree.
Niesprzyjająca aura zachęca do przygotowywania ciepłych i aromatycznych dań. Pamiętaj, że ryby możesz dodawać także do rozgrzewających zup i kremów. W październiku możesz je przygotować z dyni czy pora. Grzyby w towarzystwie ryb będą się z kolei idealnie komponować z wszelkimi makaronami, do których warto dodawać posiekane orzechy. Jeśli starasz się unikać metod przyrządzania dań takich jak smażenie czy pieczenie, to przypominamy – ryby i warzywa można w pyszny sposób przygotować na parze.