Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, dobrze jest mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, które udają się zawsze. Oto nasze propozycje prostych i smacznych dań z rybą, które przygotujesz w 15 minut bądź mniej.
Sałatka na skróty
Pierwszą rzeczą, która przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o prostym i zdrowym posiłku jest sałatka. Ma wiele plusów: za każdym razem można przygotować ją inaczej, dowolnie podawać i wybierać swoje ulubione składniki. Danie idealne dla osób, które cierpią na chroniczny brak kuchennego czasu? Nie jest to aż tak oczywiste.
Bo kto naprawdę lubi kroić warzywa do sałatki? Czynność ta zajmuje sporo czasu, męczy ręce, brudzi wszystko dookoła, a po wszystkim trzeba przecież pozmywać. A można przecież inaczej. Genialnym rozwiązaniem będzie użycie mandoliny – szatkownicy do warzyw dzięki której nie będziemy musieli kroić nic a nic. Cieniutkie plasterki ogórka od razu mogą trafić do miski, rzodkiewka będzie skrojona w idealną kosteczkę, a sałata – poszatkowana równo jak nigdy dotąd. Ten trick pozwoli nam znacznie zaoszczędzić czas spędzony w kuchni, a sałatka w kwadrans (lub nawet mniej) trafi na stół.
Czy można robić sałatki z rybą? Oczywiście, że tak – pasują do warzyw wprost idealnie zarówno w postaci surowej, jak i grillowanej czy podsmażanej. Możemy na przykład przygotować ostrą sałatkę z wędzonego łososia, pomidorów koktajlowych, płatków chili, rukoli, bazylii i parmezanu. Wszystko obowiązkowo należy skropić dobrą oliwą, ale dopiero tuż przed podaniem – w ten sposób warzywa dłużej pozostaną chrupkie i soczyste, a sałata jędrna. Bardziej klasyczną propozycją będzie sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i majonezem. Możemy podawać ją z pieczywem bądź jako dodatek do dania głównego. Doskonale sprawdzić się także jako przekąska do pracy lub przystawka na domówkę.
Smażone, grillowane
Rybę można usmażyć czy zgrillować stosunkowo łatwo i szybko. Stąd smakowitych przepisów na takie ekspresowe dania jest co niemiara. Jednym z nich jest dorsz w maśle w sosie cytrynowym. Brzmi jak danie z pięciogwiazdkowej restauracji, a można je przygotować samodzielnie i to w 15 minut! Wystarczy ugotować ryż, filet z dorsza osuszyć, przyprawić (papryką, czosnkiem, pieprzem, solą), następnie wrzucić na patelnię i podsmażyć. Pod koniec dorzucamy plasterki cytryny, a całość polewamy roztopionym masłem wymieszanym z sokiem cytrynowym. I gotowe. Do tego przepisu możemy wykorzystać także inne ryby o białym, delikatnym mięsie.
Z kolei łososia najlepiej jest wrzucić na ruszt i krótko grillować. Przedtem dobrze jest natrzeć tuszkę solą, pieprzem, odrobiną rozmarynu i kminu rzymskiego. Paprykę, cukinię i bakłażana możemy położyć tuż obok ryby – będą dobrym dodatkiem do dania. Całość możemy uzupełnić świeżą roszponką z sosem vinaigrette lub balsamicznym, grzankami i mozzarellą. Śródziemnomorski klimat w kwadrans gwarantowany.
Inną wariacją na temat grillowanej ryby może być także podanie jej z… makaronem! Jak to zrobić? Dorsza lub łososia grillujemy na ruszcie. W międzyczasie gotujemy makaron, na patelni smażymy krótko warzywa (cukinię, czerwoną cebulę, czosnek, pomidorki cherry), siekamy natkę pietruszki. Makaron wrzucamy na patelnię do warzyw, pieprzymy i solimy do smaku, a następnie mieszamy wszystko razem. Podajemy z rybą ułożoną na makaronie.
Pora na gulasz
Co prawda jego przygotowanie zajmie trochę więcej czasu (ok. 20-25 minut), ale jest równie prosty jak poprzednie pomysły. Ten pikantny gulasz rybny prosto z Brazylii rozgrzeje kubki smakowe do czerwoności. Jak go wykonać? Pomidorki koktajlowe, cebulę, kolendrę, paprykę, pieczarki, marchewkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy razem na średnim ogniu. Zalewamy szklanką bulionu i połową szklanki mleka kokosowego. Następnie dorzucamy pokrojoną w sześciany rybę (dorsza, halibuta) i gotujemy do momentu, aż mięso dojdzie. Podajemy na ciepło z ryżem, udekorowane posiekaną natką pietruszki. Et voilà, pyszny i szybki obiad gotowy.