W polskiej kulturze przyjęło się, że gdy tylko przyjdą pierwsze cieplejsze dni w roku, zaczynamy grillować. Zwykle na rusztach królują absolutnie standardowe, mięsne potrawy – kiełbasy i karkówki – oraz niektóre warzywa, tj. cukinia, cebula, papryka czy niezawodne ziemniaki. A czy można grillować ryby?
Lekko na grillu
Ryba i grill to połączenie wprost idealne. Soczyste, aromatyczne i dobrze wypieczone mięso ryby wprost rozpływa się w ustach. Co więcej – jest to pożywny i lekki zamiennik dla ciężkostrawnych grillowych klasyków. Rybę grillować można na wiele sposobów – od zwykłego położenia jej na ruszcie, niczym w przypadku karkówki, przez owijanie w folię po zastosowanie specjalnych cedrowych deseczek, które nadają rybie charakterystyczny aromat i sprawiają, że jej mięso nabiera odpowiedniej kruchości i delikatności. Ale to nie koniec! Po sezonie świetnie sprawdzą się patelnie do grillowania, które pomogą nam przygotować wyśmienity posiłek i przypomną atmosferę ciepłego, letniego wieczoru nawet w środku zimy!
Jakie ryby można grillować?
Najlepszymi rybami do grillowania są: pstrąg, halibut, sandacz, makrela, okoń i niezawodny łosoś. Tego ostatniego można grillować zarówno w wersji świeżej, jak i wędzonej. Pozostałe przede wszystkim na świeżo. Zdecydowanie nie można za to grillować mrożonek! Mniejsze ryby (np. okonie, makrele i niektóre pstrągi) można grillować w całości, natomiast większe – po uprzednim podzieleniu je na dzwonka lub filety.
Jak przygotować rybę do grillowania?
Zanim położymy rybę na ruszcie, warto ją solidnie przyprawić. Robimy to na co najmniej godzinę przed pieczeniem, po czym chowamy ją na chwilę w chłodnym miejscu – np. lodówce. Idealnym dodatkiem, który podkreśla naturalny smak ryby jest sok z cytryny, którym należy ją obficie skropić. Można do tego wykorzystać również wytrawne białe wino. Kolejnym krokiem jest doprawienie jej ziołami. Optymalne do tego celu są: tymianek, pieprz, ziele angielskie, natka pietruszki i seler. Filety i dzwonki warto obficie nimi natrzeć. Z kolei w przypadku grillowania ryb w całości, warto umieścić je wewnątrz tuszki. To samo można zrobić z plasterkami cytryny i czosnkiem. Ten ostatni również jest doskonałym dodatkiem do wszystkich grillowanych ryb – tak samo jak masło ziołowe, którego cienkimi plastrami można obłożyć rybę przed umieszczeniem na ruszcie. W przypadku chudych ryb można też wykorzystać oliwę lub olej.
Jak grillować rybę?
Najważniejsze podczas grillowania ryb jest, aby nie dopuścić do wysuszenia się mięsa – bez względu czy robimy to na patelni, czy bezpośrednio na ruszcie. Kluczowe jest tutaj kilka czynników. Przede wszystkim nie dzielimy ryby na filety lub dzwonka cieńsze niż 2 cm. Bardzo cienkie plastry bardzo szybko wyschną. Następnym elementem, o który warto zadbać jest odpowiedni ogień. Długie pieczenie na małym ogniu sprawi, że ryby wyschnie zanim się upiecze. Z kolei za duży ogień bardzo szybko ją spali. Dlatego należy utrzymywać średni ogień. Kolejnym krokiem jest zadbanie o odpowiedni czas pieczenia. Duże filety i całe ryby pieczemy ok. 30 minut. Z kolei mniejsze – ok. 20 minut. Jeśli pieczemy filet ze skórą, zaczynamy od strony skóry, dzięki czemu mięso nie będzie się rozpadać przy przekładaniu na drugą stronę. Kiedy chcemy przygotować rybę na patelni grillowej, powinniśmy przestrzegać tych samych reguł.
Jak można zauważyć, proces grillowania ryby nie jest przesadnie skomplikowany, a przynosi doskonałe efekty. Warto spróbować, aby zapewnić sobie zdrowszy i lżejszy posiłek od tych, które znamy kojarzymy z „tradycyjnym” grillem.