Czy zdrowe jedzenie może być jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu? Jak najbardziej! Ryby w puszce to doskonały przykład. Wystarczy kilka chwil, żeby przyrządzić wartościowe danie pełne korzystnych dla zdrowia składników.
Wartościowe źródło białka zawsze pod ręką
Konserwy rybne to jeden z tych produktów, które pozwalają na stworzenie zbilansowanych dań dosłownie w kilka chwil. Zdarza Ci się, że masz pod ręką pieczywo, kaszę, ryż i warzywa, ale brakuje Ci wartościowego źródła białka? W takich sytuacjach znakomicie sprawdzą się ryby w puszce. Nie musisz poddawać ich obróbce termicznej czy przygotowywać tak, jak w przypadku ryb surowych. Wystarczy otworzyć opakowanie i gotowe! Ich atutem są długie terminy przydatności do spożycia, więc możesz z powodzeniem przechowywać je w kuchennej szafce przez wiele miesięcy. Dzięki temu, że są to produkty bez dodatku konserwantów, możesz w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi walorami – bez kompromisów.
Dlaczego ryby w puszce są zdrowe?
Konserwy rybne, podobnie jak świeże ryby, obfitują w wiele wartościowych składników odżywczych. Wspierają różne procesy w organizmie i dbają o zdrowie poszczególnych organów i układów. Oto najważniejsze powody, by sięgać po konserwy rybne.
☞ Wartościowe źródło białka
Ryby z puszki są bogate w dobrze przyswajalne białko, które jest niezbędne do budowy mięśni i tkanek.
☞Doskonałe źródło omega-3
Ryby z puszki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do zdrowia mózgu i serca, a także dbają o układ nerwowy i zdrową skórę.
☞Wysoka zawartość witaminy D
Konserwy rybne są źródłem witaminy D, która jest niezbędna m.in. dla zdrowia kości i układu odpornościowego.
☞Bogate źródło innych witamin i minerałów
Ryby z puszki zawierają wiele witamin i minerałów, w tym witaminę B12, A, E, selen, fosfor i potas.
☞Sprzyjają smukłej sylwetce
Ryby są niskokalorycznym źródłem białka, co sprawia, że są idealne dla osób, które chcą utrzymać odpowiednią masę ciała i jednocześnie dbać o swoje zdrowie. Jeśli praktykujesz beztłuszczowy sposób gotowania, zwróć uwagę zwłaszcza na konserwy rybne bez dodatku oleju.
Łatwe patenty na rybne dania
Pora na konkrety. Jak łatwo przygotowywać posiłki, do których można wykorzystać ryby w puszce? Oto 5 sposobów, które zajmują tylko kilka minut i nie wymagają kulinarnych umiejętności.
1. Dobrze zbilansowana sałatka
Wymieszaj odsączoną rybę z puszki z liśćmi sałaty, pomidorem, ogórkiem, cebulą i ulubionym dressingiem lub po prostu oliwą z oliwek. Możesz również dodać jajko ugotowane na twardo, oliwki lub awokado.
2. Aromatyczny makaron
Lubisz włoskie przepisy? Przetestuj ten! Ugotuj makaron. W międzyczasie podsmaż ryby z puszki, posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, cukinię lub inne warzywa, a następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem.
3. Ekspresowy omlet
Wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem, po czym dodaj pokrojoną w małe kawałki rybę z puszki. Na patelni rozgrzej masło lub olej i usmaż jajeczno-rybną masę.
4. Kanapka z pastą rybną
Lubisz tradycyjne smaki? Dla wielu osób pasta rybna na chleb to smak dzieciństwa. Wystarczy rozgnieść rybę z puszki, dodać majonez lub jogurt oraz posiekany ogórek i cebulę. Możesz nadać jej nowoczesny twist. Jak? Dodając awokado, koperek, cytrynę, oliwki lub chrzan.
5. Chrupiące placuszki
Wymieszaj rozdrobnioną rybę z puszki z jajkiem, cebulą i posiekaną papryką. Dodaj mąkę, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Placki smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj je z ulubionym sosem, np. z jogurtowo-czosnkowym.