Trenujesz? A może dopiero zamierzasz zacząć? W obu przypadkach warto wprowadzić do jadłospisu produkty, które naturalnie wspierają budowanie masy mięśniowej. Mowa oczywiście o rybach!
Na silne i zdrowe mięśnie wpływają nie tylko odpowiednio dobrane, regularne ćwiczenia. Niezwykle ważna jest też zbilansowana dieta i wprowadzanie do niej składników, które pomagają rozbudowywać mięśnie, dbać o ich dobrą kondycję i ograniczać zakwasy. Ryby w puszce to wielozadaniowe produkty, które pozwalają osiągać wszystkie te cele. Dodatkowo ich wartości odżywcze są porównywalne do ryb świeżych. Są jednak łatwiejsze w przygotowaniu i można zawsze mieć je pod ręką ze względu na trwale opakowanie i długi termin przydatności do spożycia. Co ważne, nie zawierają konserwantów. Poznaj 6 właściwości ryb, które wspomagają budowę mięśni.
1. Wartościowe źródło białka
Ryby w puszce są bogate w białko, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajane przez organizm. Nie jest tajemnicą, że białko jest jednym z najważniejszych składników, których potrzebujesz do budowy mięśni. Po konserwy rybne warto sięgać zwłaszcza po treningu – wówczas organizm najbardziej potrzebuje białka. Dlaczego? Ponieważ w czasie ćwiczeń włókna mięśniowe ulegają uszkodzeniu. Żeby sprawnie je zregenerować, należy spożywać produkty bogate w wysokiej jakości proteiny takie jak ryby z puszki.
Ciekawostka: ryby znajdują się w gronie produktów o najwyższej zawartości białka. Z powodzeniem konkurują pod tym względem z mięsem, jednak są lżej strawne i zapewniają dużo więcej korzyści – także po treningu.
2. Doskonałe źródło omega-3
Kwasy omega-3 to jeden z najważniejszych składników diety wśród zawodowych sportowców. Te cenne, zdrowe tłuszcze w dużych ilościach występują w rybach z puszki. Wpływają na rozwój mięśni w prosty sposób: pobudzają proces syntezy białek. Potrafią zwiększyć ją nawet o 30%! Dodatkowo kwasy omega-3 mogą wpływać korzystnie na strukturę mięśni poprzez zwiększenie ich poprzecznego przekroju. Ponadto te wartościowe kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne. Pomagają więc szybciej regenerować się po treningu.
3. Źródło witamin
W rybach z puszki znajdziesz też wysoką zawartość witamin, w tym witaminy D. Poza wieloma właściwościami, które zapewne już znasz, możesz liczyć na jej wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Witamina ta poprawia wchłanianie fosforu i wapnia, co bezpośrednio przekłada się na ich optymalną pracę. Dodatkowo pomaga ona redukować skurcze. Poza tym witamina D zawarta w konserwach rybnych zapobiega katabolizmowi mięśni. Co to takiego? W skrócie: prowadzi on do zmniejszenia objętości mięśni. Ryby w puszce obfitują ponadto w witaminę B12. Ma ona ogromny wpływ na budowanie masy mięśniowej ze względu na udział w syntezie białek. Zapobiega także szybkiemu męczeniu mięśni.
4. Źródło żelaza
Oprócz tego, że ryby zawierają proteiny i witaminy, można znaleźć w nich szereg mikroelementów wspomagających prawidłową pracę mięśni. Należy do nich żelazo. To pierwiastek, który wspiera optymalne dotlenienie mięśni. Pomaga także podczas ich regeneracji po wysiłku.
5. Zdrowe źródło magnezu
Czy wiesz, że ryby w puszce zawierają cenne mikroelementy takie jak magnez? Ten pierwiastek ma niebagatelny wpływ na kondycję mięśni. Wspiera on prawidłowe przewodnictwo mięśniowo-nerwowe, a tym samym dba o kurczliwość mięśni. Co więcej, magnez chroni przed powstawaniem zakwasów.
6. Źródło cynku
Ryby w puszce oprócz wielu innych mikroelementów zawierają także cynk. To pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w budowie struktur mięśniowych. Sportowcy chętnie włączają go do swojej diety, która ma na celu rozbudowanie mięśni. Dlaczego? Ponieważ cynk wspiera syntezę białek, co bezpośrednio przekłada się na budowę masy mięśniowej. Dodatkowo wspomaga regenerację po intensywnych ćwiczeniach. Zmniejsza również zakwasy oraz bóle mięśni. Korzystnie wpływa także na kości, dzięki czemu ogranicza ryzyko kontuzji.
Ryby w puszce to bogate źródło białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów, a poza tym… są po prostu pyszne! W kilka chwil przyrządzisz z nimi pożywne przekąski, które z apetytem zjesz tuż po treningu. Są także doskonałe do kanapek i sałatek, więc możesz włączyć je do swojego codziennego menu na wiele sposobów. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia warto spożywać je dwa razy w tygodniu.