Fettuccine z wędzonym łososiem
Opis przepisu
Fettuccine jest uważane niemal za dobro narodowe Włoch. Choć jest to prosta w przygotowaniu potrawa, uważa się, że do jej zrobienia potrzebne są składniki najwyższej jakości. W oryginalnym przepisie znajdziecie jedynie 3: makaron, masło i parmigiano reggiano. Nasza wersja tej słynnej potrawy została urozmaicona o wino, przyprawy, a także… łososia wędzonego na gorąco.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Łosoś wędzony na gorąco SuperFish
100g makaronu Tagliatelle
10 łyżek białego wina (lub bulionu z kurczaka)
½ szklanki cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka suszonej bazylii
Łyżeczka oregano
Szczypta brązowego cukru
Szczypta papryki mielonej
Parmezan
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. W miseczce wymieszaj 4 łyżki wina, 2 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano oraz sól i pieprz. Następnie dodaj łososia – zamocz go z obu stron. Przykryj i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
2. Na dużej patelni podsmaż cebulę. Dodaj brązowy cukier, resztę wina, bazylię, oregano, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś całość bez przykrycia (ok. 5 minut). W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
3. Odsącz łososia z marynaty. Ułóż go na patelni (na sosie ) i ponownie doprowadź do wrzenia. Zredukuj moc palnika i duś pod przykryciem, do momentu aż ryba zacznie się lekko kruszyć widelcem (ok. 6 minut).
4. Zdejmij rybę z patelni. Odsącz makaron i dodaj do sosu - wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Nakładaj na talerze, a na samym wierzchu ułóż łososia. Całość posyp parmezanem.
Zostaw recenzję