Pstrąg tęczowy zapiekany z pomidorami
Opis przepisu
To danie idealne do szybkiego przygotowania, zwłaszcza, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście. Przepis pochodzi prosto z pełnej aromatów i słońca Prowansji.
Kategoria: Potrawy z pstrągiem
Główny składnik: Pstrąg
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
4 filety z pstrąga tęczowego
400-500 g dojrzałych pomidorów (pokrojonych w drobną kostkę) lub pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
3-4 łyżki oliwy
4-8 gałązek świeżego tymianku
pietruszka lub tymianek (do dekoracji)
plasterki cytryny (do dekoracji)
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Nagrzej piekarnik do 230°C. Wytnij 4 arkusze folii aluminiowej. Matową stronę folii posmaruj oliwą i na każdym z kawałków połóż pstrąga (skórą do dołu). Każdy z filetów dopraw solą i pieprzem.
2. Wymieszaj w misce kawałki pomidorów, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Każdy z filetów posmaruj jedną łyżką marynaty. Na wierzchu połóż gałązkę lub dwie tymianku. Złóż każdego pstrąga na pół (wzdłuż). Każdy filet skropl oliwą.
3. Zrób z folii kieszonki, zaginając każdy z rogów do góry. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut. Ryba będzie gotowa, gdy bez trudu będzie można ją przekroić widelcem.
4. Każdą z kieszonek przełóż na talerz. Podczas ich otwierania uważaj, żeby nie poparzyć się parą. Polej pstrąga sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki lub tymiankiem.
Zostaw recenzję