Dorsz to duży (przeciętnie 1,25 metra długości) drapieżnik, żyjący w oceanach. Jego pyszne, białe mięso jest jednym z najbardziej cenionych w kuchniach świata. Szacuje się, że sami Brytyjczycy wydają na tę rybę 350 milionów funtów rocznie! Wpływa na to ma nie tylko smak, ale także jego wartości odżywcze. Dorsz to ryba chuda, a za to bogata w białko. Ponadto jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu oraz witaminy: A, B12 i D.
Ryby
Dorsz, pstrąg czy może łosoś? Jakim kryterium się kierować przy wyborze ryby? Odnajdziesz tu informacje na temat poszczególnych gatunków ryb – kompendium wiedzy w pigułce. Oprócz faktów i ciekawostek, dowiesz się który przedstawiciel jest najzdrowszy, w jaki sposób wpływa na nasz organizm, oraz z jakimi produktami najlepiej go komponować, aby podkreślić wyjątkowy smak danego gatunku.
Pstrąg
Pstrąg to gatunek ryb, który słynie z tego, że uwielbia czystą wodę, wobec czego zamieszkuje głównie górskie potoki i czyste rzeki. Oznacza to, że jego mięso jest zawsze najwyższej jakości! Ta bardzo popularna w Polsce ryba wyróżnia się także wartościami odżywczymi. Stanowi doskonałe źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: A, B i D. Jest przy tym jedną z najchudszych ryb słodkowodnych!
Łosoś
Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb na całym świecie. Młode osobniki rodzą się i dorastają w słodkiej wodzie, by po pewnym czasie wyemigrować do zbiorników słonowodnych. Kiedy są gotowe na tarło – wracają do rzek. Co ciekawe – zwykle tych, w których same przyszły na świat! Oprócz fenomenalnego smaku, łosoś charakteryzuje się także bogactwem wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: B6, B12 i D.
Śledź
Śledź to jedna z najważniejszych historycznie ryb na świecie. To właśnie w celu połowu tych ryb zbudowano osady rybackie, które z czasem zmieniły się w olbrzymie miasta, takie jak Amsterdam czy Kopenhaga. W średniowieczu był to główny element kuchni podczas dni postnych, a tych było w niektórych miejscach nawet ponad sto w roku! Trzeba przyznać, że to idealna ryba do takiego spożywania, ponieważ charakteryzuje się bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – w szczególności D i E.
Sum
Sum to słodkowodna ryba, która słynie przede wszystkim ze swoich okazałych “wąsów”, którym zawdzięcza nawet angielską nazwę – “catfish”. Mało kto wie, że sumy wyrózniają się czymś jeszcze – mają ponad 27 tysięcy kubków smakowych, czyli prawie 3 razy więcej od człowieka! Na szczęście nie potrzeba aż tylu, aby docenić jego doskonały smak. Ten gatunek ryb charakteryzuje się także bardzo wysoką jakością białka, dobrym stosunkiem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo dużą zawartością witaminy D.