Dorsz zapiekany z cukinią, papryką i pomidorami
Opis przepisu
Zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu danie, które dodatkowo nie zabrudzi wielu naczyń? Tak, to możliwe! Na dodatek, możesz dodać do niego wszystkie te warzywa na jakie tylko masz ochotę. My postanowiliśmy wykorzystać cukinię, paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
600-500 g dorsza atlantyckiego bez skóry
1 cukinia (pokrojona w plastry
1 papryka (pokrojona w kostkę)
250 g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka papryki
1 łyżka papryki wędzonej
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy.
3. Rozłóż na blasze do pieczenia folię aluminiową i posmaruj niewielką ilością oliwy.
4. Ułóż obok siebie na blasze rybę, cukinię, pomidorki i paprykę. Posyp mieszanka przypraw. Piecz w piekarniku przez ok. 8-10 minut.
Zostaw recenzję